MENU

středa 17. listopadu 2021

NOVÝ OBJEKTIV A POROVNÁNÍ | M. ZUIKO 45MM

Název dnešního článku nejspíš mluví za vše a ráda bych vám představila mého nového parťáka. V březnu jsem si splnila svůj dlouholetý sen a to byla koupě fotoaparátu Olympus Pen E-PL9. Co mě k tomu vedlo a proč jsem zvolila právě tento jsem v té době blíže rozebírala v jednom z článků a pokud by vás zajímal, najdete ho na tomto odkazu. Nicméně v sadě byl pouze základní objektiv 14-42 mm Pancake Zoom. Ne, že by nestačil. I s ním se dají vykouzlit nádherné fotografie a spoustu z nich jste mohli do téhle chvíle vídat u mě na blogu. Je univerzální a hodí se téměř na vše, jelikož díky úhlu 14 mm můžete zachytit celou místnost nebo krajinu. Tento objektiv pak dále umí za pomoci optického zoomu vše přiblížit až 3x a pokud se přiblížíte dostatečně blízko k objektu, lze docílit i rozmazaného pozadí. 


Od začátku jsem ale počítala s tím, že si někdy v budoucnu dokoupím i další objektivy. Zejména pak portrétní objektiv M. Zuiko 45 mm. Protože se ale nejedná o nejlevnější záležitost, bylo nutné trochu šetřit a dávat si peníze stranou. Po půl roce jsem si tedy udělala radost a beru ho jako takový předčasný dárek k Vánocům ode mě pro mě. Do kvalitního foťáku, hlavně pokud fotíte jako já opravdu pravidelně, se dle mého názoru vyplatí investovat. Tento objektiv je velmi oblíbený mezi blogerkami a upřímně se ani nedivím. Hned při prvním snímku jsem se do něj zamilovala a je to přesně to, co mi chybělo, abych fotky dotáhla k dokonalosti. Je ideální jak na portréty, tak pro produktové nebo outfitové fotografie. Umí vykouzlit rozmazané pozadí a protože se jedná o pevný objektiv a je přiblížený, vyfocené objekty se tak zdají být mnohem blíže, než je tomu ve skutečnosti. 


Základním pravidlem, kterým se dá řídit je, že širokoúhlé objektivy (14-42 mm) jsou lepší pro krajinu a delší objektivy (45 mm) lepší pro portréty či produkty. Věc, kterou je třeba mít na paměti je, že je mnohem těžší získat rozmazané pozadí se širokým objektivem. Právě proto jsem jako svého nového pomocníka zvolila tento, jelikož pro mě jako pro blogerku, je typ fotografií zaměřených na detail, velmi důležitý. Fotí se s ním jedna báseň a abyste pochopili rozdíl, přikládám sem na ukázku a pro porovnání fotky mé dnešní snídaně. 


První fotografie jsou pořízené základním objektivem 14-42 mm. Je zřetelné, že se soustřeďuje spíše na celkovou kompozici a zabírá více i pozadí a okolní předměty. Naproti tomu snímky vyfocené objektivem M. Zuiko 45 mm jsou znatelně přiblížené a jejich pozadí je mnohem více rozmazané. Podobného efektu lze docílit i se základní sadou, ale není to to pravé ořechové. I díky světelnosti 1,8 f vypadají fotky lépe. Sice nejsem profesionální fotograf, ale fotoaparát mám v rukou opravdu často a v těchto detailech už vnímám rozdíly a považuji je za důležité. 


Jsem moc ráda, že jsem se k tomuto kroku odhodlala a těším se, že pro vás budu moci opět tvořit ještě o něco lepší a propracovanější fotky. Ty totiž považuji za důležitou součást úspěšného blogu a pro mě samotnou je jenom radost číst články, které jsou doplněné i kvalitními fotografiemi. 

Čím jste si v poslední době udělali radost vy? Mějte se krásně a užívejte dnešní svátek. 

23 komentářů :

  1. Tyjo, super. Já na focení používám jen mobil a to je opravdu velmi rozdílná kvalita. :( Ale člověk si má dělat radost, takže paráda, že sis nový objektiv pořídila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je paráda, objektivy fakt dokážou mnoho a fotky skvěle vylepší! :). Také jsme s mužem uvažovali, že si někdy nějaký pořídíme, ale zatím k tomu nedošlo :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, změna je fakt vidět a ten nový objektiv je ale úplně super :) Ať se ti s ním krásně fotí! Já si naposledy udělala radost podložkou na jógu od TvaLaska :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Fotí vážně úžasně! Sama přemýšlím o foťáku od Olympus 😍

    OdpovědětVymazat
  5. Rozdíl je moc pěkný, já na vše používám mobil. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  6. Tak daleko jsem se ve focení nedostala. Fotím víceméně intuitivně, byť tedy převážně foťákem, jen občas sáhnu po mobilu.

    OdpovědětVymazat
  7. Pájo moc hezké. :) Jde vidět, že si ten foťák užíváš. Já jsem ten svůj teď prodala a fotím jen na mobil. Vůbec nevím, jaký si vybrat... přiznám se, že tomu moc nerozumím a docela ve výběru tápu. :(

    OdpovědětVymazat
  8. Tak nech Ti robí nový fotoaparát i objektívy samé krásne fotografie a veľa radosti :-)
    My sme doma verní Canon , ale často sama fotím i mobilom...

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadá super! Už se těším na tvé fotografie!:)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ty fotky jsou dost dobrý! Sleduji tě docela dlouho a je boží vidět jak ses ve své tvorbě posunula. A ještě bych měla jeden dotaz, ale plně reskektuju, když neodpovíš. Sleduji tě i na IG a docela často zveřejňuješ screeny když ta naše supr čupr vláda zase něco vymyslí.. Tak jaký na to máš názor? Je to hrozný teď co se děje, společnost rozdělená na očkovaný a neočkovaný a já osobnně v očko vidím aspoň zčásti vysvobození v rámci kolektivní imunity - promin, že s tím prudím tady, psala jsem ti přímo na IG, ale asi to spadlo do spamu. Měj se hezky, M.

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji moc za zasvěcení do světa fotoaparátů a objektivů, to je pro mě španělská vesnice. Já nejčastěji fotím na mobil a fotky upravuju zřídka. Každopádně je hodně znát, když jsou fotky focené jen tak ve spěchu mobilem nebo, když je fotí někdo, kdo má cit pro kompozici a ještě dobré vybvení k tomu.
    Naposledy jsem si udělala radost minulý týden novou dekou, která je na to sychravé počasí jako dělaná :D

    OdpovědětVymazat
  12. Paráda, tešíme sa na fotky. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  13. Teda to jsou nadherne fotky :-) moc dobra koupe to byla. Vazne mas na to talent.

    OdpovědětVymazat
  14. Krásne fotky. Ja som si chcela kúpiť nový foťák pod stromček ale tak smola.


    Andula z blogu DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
  15. To je boží! Těším se, jaké fotky nám ukážeš a určitě ta kvalita bude hnedka poznat :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tohle jsou investice, které potěší. Já si chci během příštího roku koupit novou zrcadlovku :)

    OdpovědětVymazat
  17. Já se ve foťácích vůbec nevyznám, naposledy jsem se zrcadlovkou pracovala ve škole při jednom předmětu na žurnalistice, ale popravdě jsem od té doby vše zapomněla. Rozhodně se tak tahle investice vyplatí pro někoho, koho focení baví a umí s tím pracovat. Což podle porovnávacích fotek si přesně ty. Vypadá to vážně báječně. :)
    Já si i nadále asi vystačím s telefonem. :D Není to nejlepší řešení a fotky nikdy nebudou tak kvalitní, ale mě osobně ty drahé foťáky nějak nelákají.

    OdpovědětVymazat
  18. To je super radost a chápu tvé nadšení! Když jsem si pořídila svoje vysněné foto vybavení, byla jsem úplně nadšená a vlastně jsem dodnes. Je radost s tím pracovat.
    Objektiv vypadá skvěle, clona f1.8 je slušná a věřím, že si ho užiješ i využiješ a těším se na více fotek!

    OdpovědětVymazat
  19. Páni, tak to je pořádná změna. Z předešlých článků jsem si myslela, že Tvoje fotky už nemůžou být dokonalejší, ale koukám, že jsem se spletla. Moc se těším na další várku nových fotek.

    E | Ve znamení býka

    OdpovědětVymazat
  20. Moc gratuluji, povedená koupě! Také mám ráda rozmazanější prostředí, světelnost apod. Já nedávno zkoušela fotit širokoúhlým objektivem a také mě moc zaujal :)

    OdpovědětVymazat
  21. No změna to tedy je :) Jsi dobrá, že se takto posouváš v technice a focení.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  22. Nádhera! Super rozdíl. Dobře si pořídila! :) ♥

    OdpovědětVymazat