MENU

pondělí 21. prosince 2020

VÁNOCE: FILMY, CUKROVÍ A MŮJ ŠTĚDRÝ DEN

Vítám vás u dalšího vánočního článku! Bude to takové menší shrnutí toho, jak vypadají Vánoce u nás doma. Pokud budete chtít, můžete se nechat následujícími otázkami inspirovat a třeba podobný článek vydat i u vás na blogu. Myslím, že takový tag si u milovníků Vánoc získá své příznivce. I já si moc ráda podobné otázky a odpovědi pročítám a protože se nám Štědrý den blíží neskutečnou rychlostí, není od věci přenést tuto kouzelnou atmosféru i na naše blogy. Tak jdeme na to!


Oblíbené vánoční filmy?
Vánoce si neumím představit bez spousty filmů, vždy si dávám přímo filmový maraton, jelikož krásných pohádek a komedií je nespočet. Rozhodně bych ale nikdy nevynechala Sám doma - to je společně s Grinchem můj nejoblíbenější vánoční film. 

Jaké dodržuješ tradice?
Moc tradic doma nedodržujeme. Vždy akorát krájíme jablíčko a doufáme, že se v něm objeví hvězda - což se nám naštěstí zatím vždy povedlo. Dalším zvykem z mého dětství je čokoládový adventní kalendář, který si neodpustím ani v mých 26ti letech. :D

Bez jakých barev si nedokážeš představit Vánoce?
Jednoznačně červená, zlatá, stříbrná.

Kdy zdobíš vánoční stromeček?
Každý rok zdobíme 23. prosince.

Oblíbené cukroví?
Rozhodně vanilkové rohlíčky, vosí hnízda a kokosové kuličky. Tuhle trojici bych nevyměnila za žádné jiné cukroví.

Jak vypadá tvůj Štědrý den?
Od mého dětství je Štědrý den u nás stále stejný. Vždy vstávám hodně brzy, abych si celý den maximálně užila. Snídám většinou cukroví, vánočku a v průběhu dne sledujeme vánoční pohádky a filmy. K obědu se u nás podává čočková polévka a po jídle vždy zavítáme na hřbitov zapálit svíčky. Na Vánoce jsou u nás i babička s dědou, což jsou okamžiky, kdy jsme všichni pohromadě a na to se neskutečně těším i letos! 

Štědrovečerní večeře?
Kapr, řízky a bramborový salát, do kterého přidáváme i jablka. Zní to možná šíleně, ale bez nich už by mi snad salát ani nechutnal a neznám nic lepšího! 

Kdy nakupuješ dárky?
Když jsem byla menší, byla jsem klasický opozdilec a sháněla vše na poslední chvíli. Poslední roky jsem se polepšila a většinou mívám vše nakoupeno do konce listopadu. :) 

Ježíšek nebo Santa?
Popravdě se mi nápad Santy Clause a jeho sobů líbí svým provedením mnohem více, než naše tradice. Dle mého názoru je to pro děti veselejší, ale co se týče výběru, paradoxně stále preferuji Ježíška. Vyrostla jsem na něm a každá země by se měla držet svých zvyků. 


9 komentářů :

  1. Krásný nápad na článek, vlastně spoustu věcí máme podobných :) Krásné Vánoce přeji :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek, v hodně věcech se vidím. Akorát tento rok máme svátky ochuzené o babičky a dědy... :) Rezignovali na jakýkoliv styk...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Máme to hodně podobné. Já jsem určitě pro Ježíška a letos chci místo smaženého kapra zkusit jen na přírodno na másle s bylinkami :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujímavé otázky a odpovede :-)
    Zemiakový šalát s jablkom robím roky aj ja a je to mňamka. Svokor robí iný šalát, iba zemiaky a smotana, ale vždy prinesiem aj ten môj.
    My ešte máme okrem krájania jablĺčka, oblátky s medom a cesnakom. príhovor hlavy rodiny a jedlo začíname opekancami, nasleduje kapustnica, kapor a pstruh, rezne, zemiakový šalát...
    Uži si Vianoce a vianočnú atmosféru :)

    OdpovědětVymazat
  5. Bramborový salát s jablka by mě zajímal jak chutná, ale já dávám klasiku. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  6. Já si začala letos užívat Vánoce až 25.12. Předtím jsem tři dny prodávala ryby a potom byla na Štědrý den v práci :)

    OdpovědětVymazat